Veel gestelde vragen
Het wordt aangeraden steunframes te laten maken, waarmee het CI op de plaats kan blijven zitten. Voor hele kleine kinderen is dit lang niet altijd voldoende. Een haarband kan dan een oplossing zijn.
Ja, de meeste dove kinderen komen al vroeg in aanmerking voor een CI. Het maakt hierbij niet uit of de kinderen doof geboren zijn of horend geboren zijn en op jonge leeftijd doof worden. In Nederland krijgt 95% van de dove kinderen al op jonge leeftijd een of twee CI's. We zien de ontwikkeling dat steeds meer kinderen vroeg worden geïmplanteerd. Meestal vindt de operatie plaats rond het eerste levensjaar.
Kinderen die doof geboren worden en waarbij de hoorzenuwen niet goed ontwikkeld zijn hebben minder baat bij een CI. Onderzoek kan al heel snel na de geboorte plaatsvinden.
Behalve bij de CI-centra kunt u ook informatie vinden bij onder meer:
FODOK (De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen) is er voor ouders van dove kinderen, of die kinderen nou jong zijn of al ouder, een cochleair implantaat hebben of niet, wel of niet een extra handicap hebben. FODOK behartigt de belangen van dove kinderen en hun ouders en heeft een website met informatie over CI en kinderen. https://www.fodok.nl/informatie/ci/
In België is er een vereniging voor ouders en kinderen met een CI namelijk: VLOK-CI (Vlaamse Ouders van Kinderen met CI). Op hun website is eveneens informatie te vinden en onder andere ervaringsverhalen onder het kopje 'getuigenissen' http://www.vlok-ci.eu/index.php
In Nederland worden twee CI's vergoed als u door hersenvliesontsteking doof bent geworden. Mede dankzij de lobby van OPCI wordt sinds januari 2012 ook tweezijdige CI vergoed bij prelinguaal dove kinderen tot 5 jaar en onder bepaalde voorwaarden worden ook voor kinderen en jongeren tot 18 jaar twee cochleaire implantaten vergoed.
In de overige gevallen wordt slechts één CI vergoed. Een enkele keer maakt de ziektekostenverzekering een uitzondering, bijvoorbeeld wanneer iemand naast doof ook zeer slechtziend/blind is.
Procedure
Er is sprake van zware slechthorendheid of doofheid en hoortoestellen voldoen niet meer. Een cochleair implantaat is geen gewoon hoortoestel dat je zomaar kunt uitproberen. De beslissing om over te gaan tot implantatie wordt na uitgebreid onderzoek en in overleg genomen met een team van deskundigen van de CI centra (o.a. KNO-arts, audioloog, psycholoog/maatschappelijk werker).
Niet iedereen is geholpen met een CI want o.a. het slakkenhuis en de gehoorzenuw moeten in tact zijn. Anders dan een hoortoestel brengt een CI het geluid rechtstreeks naar de gehoorzenuw via het slakkenhuis. Hoe? De CI stimuleert met elektronische impulsen de elektroden die operatief geplaatst zijn in het slakkenhuis. Deze signalen worden door de hersenen geïnterpreteerd en vertaald tot geluid. Leeftijd is over het algemeen geen belemmering.
Ook belangrijk voor het in aanmerking komen is dat men een oefenpartner heeft om na de operatie te helpen bij het leren luisteren, dat kan de partner zijn of een andere goede bekende
U kunt u rechtstreeks aanmelden bij de KNO-afdelingen van de acht academische ziekenhuizen die cochleaire implantaten plaatsen. Zij werken met een CI-team waarin KNO-artsen, audiologen, logopedisten en maatschappelijk werkers samenwerken.
Ieder ziekenhuis heeft een eigen website waar u informatie kunt vinden over het CI-traject: CINN in Groningen, CI-team VUMC in Amsterdam, CI-team AMC in Amsterdam, Zorggroep CI UMC Utrecht, CIRCLE in Leiden, CI-team Nijmegen, CI-team Erasmus MC Rotterdam, CI-team Zuid-Oost-Nederland (Maastricht / Hoensbroek).
Bij de keuze kunt u rekening houden met de afstand, het revalidatietraject, de bereikbaarheid en uiteraard is het ook belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij het team.
In Nederland hebben we acht CI-centra en in alle acht kunt u met een gerust hart een cochleair implantaat laten plaatsen. De CI-teams hebben onderling veel contact en controleren elkaar ook op de naleving van de veldnorm (het protocol voor goede CI-zorg).
Er zijn verschillen in de tijd die de verschillende teams aan de revalidatie besteden. Sommige teams hebben een heel intensief revalidatie-traject met veel begeleiding, andere teams laten dat meer aan de CI-gebruiker zelf over en geven veel oefeningen om zelf thuis te doen. U kunt bij de CI teams navragen hoe de revalidatie eruit ziet en afhankelijk van uw wensen een afweging maken.
Kijk ook eens onder "CI-centra in Nederland" op deze website waar u veel informatie kunt vinden.
Er zijn verschillende stappen die je hiervoor kunt zetten:
- Begin met het lezen van de CAO wat daar staat over ziekmeldingen
- Overleg met de HR-afdeling van de werkgever, geef daar duidelijk aan wat de operatie inhoudt, welke gevolgen dat heeft voor je ziekteverzuim, maar ook wat voor gevolgen die kan hebben op je toekomstige werkzaamheden (anders? beter?)
- neem contact op met de ARBO-dienst van de werkgever, zodat ook zij van te voren op de hoogte zijn. Dat is van belang voor de volgende afspraken met de ARBO-dienst. je hoeft dan niet meer uit te leggen wat de operatie en het cochleair implantaat inhout
- Verklaring over medische noodzaak laten maken door een maatschappelijk werker of psycholoog van het CI-team, waarin duidelijk is aangegeven wat een en ander voor je werkzaamheden betekent.
Het UWV en de FNV hebben hier nog aan toegevoegd:
UWV:
Onderstaande reactie is afgestemd (en in handboek ZW terug te vinden) met de kanttekening dat UWV geen rol heeft bij een meningsverschil tussen werknemer en werkgever, behalve als daartoe een deskundigenoordeel wordt aangevraagd.
Elke werknemer heeft het recht om zich ziek te melden. Volgens de AVG is de werknemer daarbij niet verplicht om aan de leidinggevende te vertellen wat de reden voor het verzuim is. Vertelt hij of zij wél de reden voor ziekmelding, dan is het niet aan de leidinggevende om daar een oordeel over te vellen. Het is aan de bedrijfsarts om na de ziekmelding te beoordelen of er inderdaad sprake is van arbeidsongeschiktheid en er dus ook recht is op loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid en re-integratie verplichtingen van de werkgever/werknemer.
De reden van de ingreep wordt buitenbeschouwing gelaten. Ook ongeschiktheid tot werken veroorzaakt door bijvoorbeeld een schoonheidsoperatie moet worden aangemerkt als een ongeschiktheid wegens ziekte of gebrek. Ook als verzekerde er zelf voor kiest om deze operatie te ondergaan, alleen om het uiterlijk meer in overeenstemming te brengen met de eigen schoonheidsbeleving, zonder dat er sprake is van (dreigende) ongeschiktheid voor zijn arbeid, dan is er toch sprake van arbeidsongeschiktheid in de zin van de ZW. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor verzuim bij sterilisatie.
Bij onenigheid over ziekte en verzuim tussen werkgever en de (zieke) werknemer kunnen zij de cao raadplegen. Hierin staat meestal een geschillenregeling. Zij kunnen ook een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Of naar de rechter stappen.”
Dit is ook terug te vinden op: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/index.aspx
FNV
Wanneer uw operatie medisch noodzakelijk is bent u tijdens de ingreep en de herstelperiode ziek. Uw werkgever dient tijdens ziekte het loon door te betalen. U kunt dit bespreken met uw bedrijfsarts.
De hoofdregel is dat u recht heeft op loon over de periode waarin u wegens ziekte niet in staat bent om te werken. Dit staat in artikel 7:629 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dit is volgens art. 7:629 lid 3 BW alleen anders indien de ziekte door opzet van de werknemer is veroorzaakt. Wanneer hiervan sprake is, is niet wettelijk vastgelegd. Aan de hand van rechtspraak wordt dit verder ingekleed. Uit rechtspraak blijkt bijvoorbeeld dat een werknemer die een cosmetische operatie, zonder medische noodzaak onderging geen recht op loondoorbetaling tijdens ziekte had.
U kan weliswaar zelf kiezen om de operatie wel of niet uit te laten voeren, maar de operatie niet doen betekent voor u dat u de kans wordt ontnomen om misschien weer wat te horen. Als u op voorhand zekerheid wilt kunt u het beste een preventief consult met de Bedrijfsarts aanvragen om dit verder te bespreken. Mocht uw werkgever u niet willen doorbetalen en vragen verlofuren op te nemen, laat hem dan zijn standpunt schriftelijk motiveren en neem opnieuw contact met ons op zodat wij u hierbij verder kunnen helpen.
CI-operatie
Ernstige complicaties komen zelden voor en als ze voorkomen zijn het in het algemeen slechts tijdelijke problemen.
Het is mogelijk dat:
- de smaak aan de rand van de tong van het geopereerde oor tijdelijk minder is
- duizeligheid en misselijkheid vlak na de operatie voorkomt
- oorsuizen tijdelijk meer of minder wordt
- de aangezichtszenuw (tijdelijk) beschadigd wordt zodat een oog niet goed sluit en een mondhoek scheef naar beneden afhangt, dit kan enkele weken tot maanden duren.
Heel zelden komt een hersenvliesontsteking voor en preventief wordt een vaccinatie gegeven.
Uit: het patiënteninformatiedossier van het UMC-Utrecht
Er wordt bij chirurgische ingrepen vaak gebruik gemaakt van elektrische instrumenten. Er bestaan 'monopolaire' en 'bipolaire' instrumenten. Bij monopolaire instrumenten gaat er één draad naar de elektrode, bij bipolaire instrumenten zijn er twee draden. Bij bipolaire instrumenten vloeit de stroom niet door de patiënt, maar van het ene punt van bijvoorbeeld de pincet, naar het andere punt van de pincet. Hierdoor kan met een lage stroom en met weinig schade dieper weefsel selectief worden dicht gebrand of kan er selectief worden gesneden.
Een drager van een cochleair implantaat (CI) moet voorzichtig zijn bij het opereren met een monopolair instrument. Monopolaire instrumenten mogen in ieder geval niet gebruikt worden wanneer u geopereerd moet worden aan uw hoofd of nek, omdat de inductiestroom schade aan het cochleaire weefsel of blijvende schade aan uw implantaat kan veroorzaken. Wij adviseren u contact op te nemen met uw CI-leverancier om te achterhalen of operatie met monopolaire instrumenten op verdere afstand van uw CI is toegestaan.
U mag wel geopereerd worden met een bipolair instrument, maar de cauterisatie-elektroden mogen niet in contact komen met uw implantaat en moeten op tenminste 1 cm van uw extra cochleaire elektroden worden gehouden.
Tip: bij een operatie kan er gewerkt worden met een algehele narcose of een ruggenprik. Bij een algehele narcose, mag u uw spraakprocessor ophouden. U kunt vragen of iemand uw processor er af wilt halen als u eenmaal in slaap bent en deze voorzichtig in een bakje wilt bewaren. Wilt u niet het risico nemen dat uw spraakprocessor in de operatiekamer bijvoorbeeld op de grond valt en kapot gaat, dan kunt u alvorens u naar de operatiekamer gaat zelf de spraakprocessor in uw nachtkast opbergen. Of u kunt uw spraakprocessor en de luisterspoel op de plaats houden door een sportzweetband te gebruiken. Indien u voor een ruggenprik kiest, mag u ook uw spraakprocessor ophouden, zodat u kunt horen wat er tegen u gezegd wordt.
Download voor meer informatie de ziekenhuisbrochure voor zorgverleners (NVVS website).
Na elke middenooroperatie is er een kans dat je last hebt van oorsuizen en duizeligheid. Meestal is dit echter van tijdelijke aard. Sommige mensen die voor de implantatie last hadden van oorsuizen hebben er na de implantatie geen of minder last meer van. Bij anderen is het verergerd. Dit is dus vooraf niet te voorspellen.
Bij de operatie loopt de gehoorzenuw geen kans om te worden beschadigd. Er zijn geen aanwijzingen dat door langdurig gebruik van het Cl de gehoorzenuw minder goed gaat werken. Wel wordt bij een implantatie het slakkenhuis meestal beschadigd, waardoor het restgehoor indien aanwezig in de meeste gevallen vermindert of verdwijnt. De laatste jaren zien wij echter dat een aantal geïmplanteerden dankzij de "soft surgery" de nog aanwezige hoorresten hebben behouden
Zowel in binnen- als in buitenland zijn herimplantaties succesvol verlopen. Meestal is de patiënt binnen de maand met het nieuwe systeem terug op het oude niveau of zelfs beter (omwille van de verbeterde techniek van het nieuwe systeem). Toch kan het gebeuren dat de revalidatie meer tijd in beslag neemt. Herimplantaties kunnen zeker niet oneindig, maar hoe vaak iemand met succes kan geherimplanteerd worden, is nog niet bekend
Als u in aanmerking komt voor een CI, wordt u dit na de vooronderzoeken verteld. Uw operatie wordt gepland nadat de door u geconsulteerde arts al uw onderzoeken heeft afgerond. Vraag uw CI-team om meer informatie over de operatie. Een operatie voor het plaatsen van een cochleair implantaat duurt gemiddeld rond de drie uur.
Revalidatie
Het implantaat kan bij uitzondering zorgen voor bijverschijnselen:
- de elektrische stroompjes kunnen de aangezichtszenuw prikkelen; tintelingen in mond of gezicht of trillende oogleden veroorzaken.
- de elektrische stroompjes kunnen in het hoofd een gevoelszenuw prikkelen en een pijnstoot veroorzaken.
Bij beide problemen zal de audioloog bij een volgende instelling op zoek gaan of dit probleem veroorzaakt wordt door één of meerdere elektrodes. Door de elektrische stimulatie van deze elektroden te verminderen of zelfs volledig uit te schakelen kan de oorzaak vaak worden weggenomen.
- Het effect van een cochleair implantaat komt op termijn dus je moet geduld hebben.
- Realiseer je dat een implantaat een hulpmiddel is en geen wondermiddel.
- Het kan interessant zijn contact te hebben met lotgenoten, ervaringen te delen en te lezen op diverse fora.
- Neem de tijd om aan alle apparatuur te wennen.
- Schroom niet om vragen te stellen als je iets niet begrijpt
- Oefening baart kunst, een goede revalidatie vraagt ook om oefening.
- Het nieuw ontdekken van het horen is een emotioneel gebeuren voor jou, maar ook voor mensen in je onmiddellijke omgeving, betrek deze bij je emoties en nieuwe ervaringen.
- Opnieuw leren vraagt veel energie het kan zijn dat je vermoeid raakt.
- Wees assertief en nogmaals: heb geduld!
Dat verschilt per persoon en het soort werk. De CI-revalidatie is een intensief traject dat niet onderschat moet worden. De meeste CI-dragers gaan niet meteen aan het werk na de CI-operatie. Het is verstandig om met uw leidinggevende te bespreken dat u een CI krijgt en wat daar de consequenties van zijn. Door uw leidinggevende en collega's op de hoogte te stellen en houden, krijgt u meer begrip en zal er meer rekening met u gehouden worden. U zou bijvoorbeeld kunnen overleggen of het mogelijk is om eerst enkele uren per dag te werken. Van het CI-team krijgt u te horen wat de mogelijkheden zijn na (kort na) de implantatie van het CI. Zij hebben de kennis in huis (meestal maatschappelijk werk) om u hierover te informeren.
Wellicht kan de bedrijfsarts ook een en ander regelen in verband met uw terugkeer.
Kijk ook eens op www.werkpad.nl. Werkpad is een organisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met een gehoorbeperking in het arbeidsproces
Leven met CI
Doorgaans wordt de werking van een cochleair implantaat niet beïnvloedt door de nabijheid van een hoogspanningslijn.
In het algemeen geldt dat een cochleair implantaat door een sterk electrisch en magnetisch veld kan worden gestoord. Cochleair implantaten moeten voldoen aan de Europese richtlijn, die voorschrijft dat tot een veldsterkte van 138 microtesla geen storing mag optreden en een veldsterkte van 1500 microtesla waarbij het apparaat niet defect mag gaan.
Hoogspanningslijnen produceren een frequentie van 50 Hz met een sterkte tot maximaal 20 microtesla (magnetisch veld). Dit is ver beneden de 'toegestane' veldsterkte van 138 microtesla. Hieruit kunnen we concluderen dat cochleair implantaten die aan deze Europese norm voldoen, niet worden verstoord door de nabijheid van een hoogspanningslijn. Het is mogelijk dat tijdens een kortsluiting in een hoogspanningslijn een zeer korte verstoring van een CI mogelijk is. De veldsterkte is ook bij kortsluiting lager dan 1500 microtesla, zodat het implantaat niet kapot gaat. Kortsluitingen in hoogspanningslijnen zijn zeldzaam.
Nee, mits de afstand van de processor tot de kookplaat minimaal 50 cm bedraagt. Mensen die hun processor niet achter het oor dragen, maar bijvoorbeeld een model hebben die ze aan de riem dragen, moeten extra oplettend zijn. Bedraagt de afstand tussen de processor minder dan 50 cm, dan moet de processor afgelegd worden of op een andere plek op veilige afstand gedragen worden.
Toelichting: De inductiekookplaat genereert een elektromagnetisch veld met een relatief lage frequentie om energie over te dragen aan de pannen. Deze straling is zeer gering en voor de processor vanaf 50 cm niet schadelijk. Bij sommige kookplaten kun je wat gebrom horen bij het aan- en uitzetten of tijdens het gebruik van de kookplaat. Dat kan als storend ervaren worden, maar het is niet schadelijk
- Noteer het telefoonnummer van je CI-centrum en zet dat in je mobiele telefoon.
- Soms kun je de instellingen van je processor op een USB-stick laten zetten en meenemen indien het nodig is dat er nog een afstelling moet plaats vinden, zoek dan wel uit of er in de buurt van je vakantiebestemming een vertegenwoordiger zit van jouw type cochleair implantaat.
- Houdt rekening met extra zweten en eventuele hoge vochtigheidsgraad op vakantie en neem droogtabletten en droogdoos mee.
- Als je gaat vliegen houdt de reserveonderdelen dan in de handbagage en meldt bij de veiligheidscontrole (met CI-pasje) dat je een CI hebt.
- Je mag door de metaaldetector lopen.
- Je mag door de bodyscan lopen.
- Stel de spraakprocessor niet bloot aan extreme temperaturen (-20° of +50°).
- Zorg ervoor dat je reserveonderdelen en voldoende batterijen meeneemt of de oplader met een eventuele adapter voor het stopcontact.
Zie ook het in 2016 gepubliceerde artikel van OPCI over reizen klik hier
Iedereen met een CI kan zich in Nederland en in Vlaanderen met een gerust hart aanmelden als bloeddonor
Oudere mensen met een cochleair implantaat stellen zich soms de vraag of het implantaat voor een crematie verwijderd moet worden, want een pacemaker moet toch ook verwijderd worden.
Een cochleair implantaat hoeft niet verwijderd te worden bij crematie, omdat er geen batterij inzit. Bij een pacemaker is de batterij de reden. Die kan namelijk ontploffen tijdens de verbranding. Het is wel zo dat het implantaat niet vergaat in de vlammen. Bij het verzamelen van de as voor de urn of voor de uitstrooiing zullen de mensen van het crematorium het implantaat en andere restanten (zoals tandvullingen, titanium schroeven in been of heup) eruit halen en weggooien
De processor kan altijd, bijvoorbeeld ‘s nachts, worden uitgedaan. De inwendige spoel ontvangt dan geen signalen en het zal volkomen stil zijn
In principe niet, maar het kan gebeuren dat je CI gestoord wordt in de buurt van sterke radiozenders. Ook metaaldetectiepoortjes, bijvoorbeeld op vliegvelden, of in bepaalde winkels kunnen problemen geven. Als je je CI krijgt, ontvang je ook een pasje, dat je kan laten zien als je om de poortjes heen wilt lopen.
Het is bekend dat mensen met een CI heel erg moeten wennen aan de nieuw geluiden en die moeten leren plaatsen. Ook het feit dat geluiden een poos blijven “nazingen” is iets wat vaker voorkomt. Soms duurt het geruime tijd tot duidelijk wordt wat een bromtoon veroorzaakt. Dit kan zelfs de koelkast zijn in een andere ruimte, die soms zelfs niet door horenden wordt opgemerkt.
Het kan ook dat men na de operatie (tijdelijk) Tinnitus-achtige (bijvoorbeeld brom- of harde pieptonen) geluiden hoort. In de meeste gevallen gaat dit weer weg, echter niet altijd.
Ja, het kan gebeuren dat statische elektriciteit (bijvoorbeeld als je bij droog weer de auto raakt) het programma verstoord. Je hebt meer kans dat het stoort als je met het snoertje van de spraakprocessor de auto raakt, of bij kleine kinderen die met het snoertje de kunststof glijbaan raken terwijl zij eraf glijden.
Meestal kun je het eenvoudig herstellen door de spraakprocessor even aan en uit te doen.
Het tarief voor vervanging van de processor wordt door de zorgverzekeraar volledig vergoed, mits men zich houdt aan de gemaakte (meestal) jaarlijkse controleafspraken met de CI-centra.
Over het algemeen kan gesteld worden dat alle onderdelen van de processor door de CI centra worden vergoed. Alle centra hanteren de regel, dat als vervanging van een onderdeel nodig is door eigen nalatigheid, de gebruiker zelf opdraait voor de kosten. Batterijen worden nooit vergoed. Ook accu’s worden in de meeste gevallen niet vergoed. Tenzij de accu binnen de garantietermijn kapot gaat. In dat geval verstrekt de fabrikant een nieuwe accu.
Eventuele andere ondersteunende apparatuur, die naast of gekoppeld aan het CI wordt gebruikt, moet geregeld worden via de zorgverzekeraar. In zijn algemeenheid is het meest voor de hand liggend om bij het CI centrum waar u mee te maken heeft te informeren of het desbetreffende onderdeel vergoed wordt. Informeer voor alle zekerheid vóóraf ook bij uw zorgverzekeraar voordat u ondersteunende apparatuur bestelt.
De spraakprocessor gaat minimaal vijf jaar mee. Dat is vergelijkbaar met de levensduur van gewone hoortoestellen. Het geïmplanteerde deel, de ontvangstspoel en de elektroden, gaan nog langer mee. De meeste fabrikanten geven 10 jaar garantie op het inwendige deel. Voor vervanging van het geïmplanteerde deel is dus een operatie nodig.
De materialen die gebruikt worden zijn daarom uitvoerig getest op hun duurzaamheid. Er zijn patiënten die inmiddels meer dan 20 jaar de inwendige onderdelen van de Cl zonder problemen gebruiken.
Er wordt eerder voor een herimplantatie gekozen omdat er een nieuw en veel beter systeem op de markt is, dan omdat het defect is. Maar het kan gebeuren dat het inwendige gedeelte defect gaat. Gebeurt dit binnen de garantieperiode, dan neemt de verzekering van het CI-systeem de kosten voor een herimplantatie op zich.
Cochleaire Implantaten zijn technische hulpmiddelen en techniek kan op een bepaald moment falen. Tot voor kort had elke firma zijn eigen manier om technische problemen te registreren. Hierdoor was een vergelijking naar betrouwbaarheid over de verschillende merken heen onmogelijk. Reeds in 2005 zijn vertegenwoordigers van de verschillende merken, samen met een aantal vooraanstaande Europese KNO-artsen gaan samen zitten en zij zijn gekomen tot een "European Consensus Statement on Cochlear Implant Failures and Explantations".
Sinds medio 2014 hebben de drie leveranciers van de cochleaire implantaten waterbestendige modellen of accessoires waarmee je kunt zwemmen of andere veeleisende sporten kunt doen.
MED-EL
MED-EL heeft de WaterWear for RONDO (1). Dit is een optionele accessoire voor de single-unit processor van MED-EL en kan eenvoudig rond de processor worden gewikkeld. Op die manier biedt het volledige bescherming tegen water en stof en kunnen CI-gebruikers de RONDO gewoon blijven dragen tijdens het zwemmen of andere sportactiviteiten. De WaterWear for RONDO is een nauwsluitende transparante cover die eenvoudig over de processor wordt geplaatst en met behulp van een plakstrip gesloten kan worden. De plakstrip zorgt ervoor dat de processor goed is afgesloten en dat er geen stof of water binnenkomt. Het accessoire is verkrijgbaar in een pakket dat bestaat uit drie WaterWear-covers en negen plakstrips. Elke cover mag maximaal drie keer worden gebruikt en elke plakstrip eenmalig. Daarnaast kunnen CI-gebruikers voor het zwemmen in open water of tijdens zeer inspannende activiteiten de MED-EL Sport Hoofdband gebruiken. Deze houdt de audioprocessor stevig op zijn plaats. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het informatiecenter van MED-EL.
Cochlear
Bij Cochlear zijn 'herbruikbare' aqua accessoires verkrijgbaar. Dit zijn plastic zakjes waar de gehele processor in wordt gedaan. De zakjes sluiten de processor volledig af van water en het flexibele plastic maakt het makkelijk om het CI goed te bedienen. De zakjes zijn alleen te gebruiken voor CI's met oplaadbare batterijen (knoopcelbatterijen vereisen namelijk zuurstof). CI-dragers die de Nucleus Freedom, Nucleus 5 CP800 en Nucleus 6 CP900 processor dragen, kunnen gebruik maken van deze aqua zakjes. De zakjes zijn verkrijgbaar in pakjes van 5 stuks. Ieder zakje kan maximaal 20 keer gebruikt worden. 's Avonds na gebruik van de Aqua Accessoire dien je de processor minimaal 8 uur in je droogkit Dry & Store the plaatsen. Daarnaast heeft Cochlear de Nucleus® Aqua+. Deze set bevat twee hoesjes voor over de processor, een specifieke Aqua+ spoel en magneet. Voor een volledig waterdichte garantie mag u alleen de Aqua+ spoel gebruiken. De Aqua+ is alleen voor CI-dragers die de Nucleus 5 of Nucleus 6 dragen met oplaadbare batterijen. Zij kunnen het hoesje over hun processor doen, waardoor de processor ook in te houden is bij wateractiviteiten. Het hoesje is tot 50 maal herbruikbaar, terwijl de Aqua+ spoel niet vervangen hoeft te worden. Ook hier is het belangrijk om na gebruik van de Aqua+ de processor minimaal 8 uur in de droogkit te plaatsen. Voor meer informatie over de aqua accessoires en de Aqua+ kunt u terecht bij de customerservice van Cochlear.
Advanced Bionics
Advanced Bionics heeft de Neptune op de markt gebracht: deze processor is geheel waterdicht. De Neptune is een CI-processor voor alledaags gebruik, maar verschilt van andere processors in die zin dat je met deze kunt zwemmen. Deze processor heeft een freestyle design. De processor wordt niet als oorhanger gedragen, maar heeft verschillende draagopties zonder dat de hoorkwaliteit wordt beïnvloed. Zo kan men ervoor kiezen de processor onder zijn kleren te dragen, maar ook kan de clip juist zichtbaar op bijvoorbeeld een stropdas of in het haar worden gedragen. Daarnaast heeft Advanced Bionics de AquaCase™ voor Naída CI Q70 gelanceerd. De case is bestand tegen water, stof, transpiratie en modder. De AquaCase is ontworpen om te gebruiken met de AquaMic (een waterdichte microfoon op de zendspoel), zodat men ermee kan zwemmen. Dit systeem zorgt ervoor dat je Naída CI beschermt blijft tijdens verschillende activiteiten. Met de AquaCase™ kun je onder andere hardlopen, abseilen, mountainbiken, snorkelen, in de zandbak/modder spelen, zeilen, raften en skiën. Daarnaast is deze case bestand tegen statische elektriciteit. De AquaCase kan onbeperkt gebruikt worden en hoeft niet te worden vervangen. De complete Aqua kit bestaat uit 1 AquaCase, 1 AquaMic, 1 kabel voor de AquaMic, een AquaMic kleurenkapje, een AquaCase Clip en de draagoptie: Armband. Omdat sommige mensen bijvoorbeeld al een waterdichte kabel of spoel hebben, is het ook mogelijk om alleen de case aan te schaffen.
Een fiets- of veiligheidshelm zal een maatje groter moeten zijn in verband met de processor. Het is aan te raden deze vooraf te passen en de banden zodanig in te stellen dat deze langs de processor lopen. Een (fiets)helm heeft ook de mogelijkheid om de helm losser of vaster te draaien. Als de processor er afschiet onder de helm, is het wellicht mogelijk om eerst met een dunne haarband de processor vast te zetten.
Kijk ook eens op www.werkpad.nl. Werkpad is een re-integratie bedrijf voor onder andere mensen met een auditieve beperking. Dit bedrijf heeft de nodige expertise over aanpassing op werkplekken
Sporten met een implantaat kan. Het dragen van een CI tijdens sporten is te vergelijken met het dragen van een gewoon hoorapparaat. In principe kunnen alle sporten gedaan worden. Sporten als karate en boksen (waarbij slagen op het hoofd gegeven kunnen worden) worden niet geadviseerd.
Aangeraden wordt de uitwendige delen te verwijderen indien de kans van verlies bestaat; uiteraard bent u dan niet in staat om iets te horen. Het inwendige deel beperkt het sporten doorgaans niet.
Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om de processor steviger te bevestigen. Dat kan met een oorstukje of een extra clips of door met een haarspeld het slangetje op het haar bevestigen. MED-EL en Advanced Bionics hebben haarbanden als sportaccessoires.
'Neptune Headband' van Advanced Bionics
Dit is een sportband waarmee de processor aan het hoofd wordt gedragen. Hiervoor is ook nog een clip of een tasje nodig, zie verder: http://www.cishop.net/contents/en-uk/d112.html.
De 'Sport Hoofdband' van MED-EL
Deze hoofdband heeft dubbelzijdige zakjes waarin de processor past. Zie verder: http://www.medel.com/nl/sports-headband/
Alle fabrikanten hebben ook accessoires om de processor op een andere plek te dragen dan op het hoofd, dat kan bijvoorbeeld voor hardlopen prettiger zijn. Na veel transpiratie is het aan te raden de processor te drogen en in de droogbox te leggen.
Gevoeligheid voor vocht
Van MED-EL dragers hoorden wij dat het kan zijn dat de processor bij veel transpiratie gaat storen. MED-EL heeft daar de volgende oplossing voor: de contacten van de processor kun je beschermen met de Molyokote gel. De gel brengt u een keer in de veertien dagen aan op de processor. De gel zorgt voor een beschermend laagje. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij MED-EL.
Zwemmen
Tijdens zwemmen kan de processor doorgaans niet gedragen worden. Het uitwendige gedeelte moet dan afgenomen worden. Het inwendige gedeelte zit gewoon onder huid en kan dus geen kwaad. Met de nieuwe (vanaf 2014) processoren kan wel gezwommen en gedoucht worden eventueel met aanvullende accessoires, zie daarvoor de gebruiksaanwijzing van uw processor. Meer informatie over zwemmen met uw CI vindt u ook elders in deze veelgestelde vragen.
Een deel van de CI-storingen kunt u zelf oplossen, kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing. Of via de troubleshooter van uw leverancier. In de doos met CI-spullen die u mee heeft gekregen zitten enkele reserveonderdelen die u zelf kunt vervangen. Doet de CI nog steeds niets? Neem dan contact op met uw CI-team.
Ja, het is sterk aan te raden uw processor te verzekeren tegen schade, zoals diefstal of verlies. Uw processor is een duur apparaat en om onderverzekering te voorkomen is het van belang dat u bij uw CI-team de waarde van uw processor opvraagt (afhankelijk van toestel en merk tussen de 7000 en 8500 euro).
Er zijn verschillende verzekeraars die een CI-processor verzekeren. De verzekeraars zijn bekend bij de CI-centra. Het is zinvol deze verzekeringen te vergelijken qua prijs en wat wel en niet vergoed wordt. De premie voor de verzekering betaalt u zelf. OPCI heeft hier ook een artikel over gepubliceerd (klik hier)
Kijk ook onder 'Moet ik zelf in de kosten bijdragen bij vervanging of reparatie van de processor?
Na elke middenooroperatie is er een kans dat je last hebt van oorsuizen en duizeligheid. Meestal is dit echter van tijdelijke aard. Sommige mensen die voor de implantatie last hadden van oorsuizen hebben er na de implantatie geen of minder last meer van. Bij anderen is het verergerd. Dit is dus vooraf niet te voorspellen
Het implantaat kan bij uitzondering zorgen voor bijverschijnselen:
- de elektrische stroompjes kunnen de aangezichtszenuw prikkelen; tintelingen in mond of gezicht of trillende oogleden veroorzaken.
- de elektrische stroompjes kunnen in het hoofd een gevoelszenuw prikkelen en een pijnstoot veroorzaken.
Bij beide problemen zal de audioloog bij een volgende instelling op zoek gaan of dit probleem veroorzaakt wordt door één of meerdere elektrodes. Door de elektrische stimulatie van deze elektroden te verminderen of zelfs volledig uit te schakelen kan de oorzaak vaak worden weggenomen.
Dit is per persoon verschillend. Muziek klinkt vaak anders dan dat de meesten zich kunnen herinneren. Ze horen het ritme en dit helpt hen om muziek van spraak te onderscheiden. Sommigen horen het verschil tussen liedjes of instrumenten. Enkelen vinden het prettig om weer naar muziek te luisteren, anderen beleven er geen plezier aan. U kunt na de eerste maanden revalidatie (als u gewend bent aan de CI) proberen om met de audioloog een muziekprogramma te ontwikkelen voor uw CI. Dit garandeert echter niet dat muziek altijd beter klinkt. Vaak is het genieten van muziek een kwestie tijd, geduld en vooral veel luisteren te beginnen bij solomuziek. OPCI heeft informatie en tips om muziek te leren waarderen gebundeld in het pdf-document "Muziek en CI". Tijdens de OPCI contactdag in 2015 is ook veel aandacht besteed aan muziek en CI.
Ja, hieronder volgen de nodige tips van andere CI-gebruikers:
Tips bij (beginnend) telefoneren met CI
- Bel eerst zelf, laat je pas later door een ander bellen.
- Begin met bekenden.
- Bel in een rustige ruimte.
- Blijf rustig, heb geduld.
- Spreek vooraf af waar je het over gaat hebben.
- Spreek af dat, wanneer je om een herhaling vraagt, de ander dezelfde zin gebruikt en geen andere woorden toevoegt. Pas als jij er om vraagt, gebruikt de ander andere woorden (met dezelfde betekenis).
- Wanneer je onzeker bent of het lukt, vraag dan of er iemand naast je komt zitten om mee te luisteren.
- Vraag – zeker bij belangrijke – gesprekken altijd om herhaling wat is afgesproken om zeker te weten dat het bericht door beide partijen goed is begrepen. Ook bij persoonlijke gesprekken met bijvoorbeeld een arts.
- Laat namen spellen als je twijfelt (met A = Anton, B = Bernhard, etc.).
- Oefenen met andere CI-gebruikers kan ook heel leuk zijn. Zij weten hoe het is.
- Je kunt ook oefenen met een mobiele telefoon (bij Oorakel en/of Oorzaken, zie voor contactgegevens hieronder).
- Soms gaat het van vaste nummers naar mobiele nummers beter of andersom.
- Het is niet erg om de volumeknop op een CI en/of telefoon harder te zetten, als je hiermee beter kunt verstaan.
- Probeer een ander CI-programma om meer te kunnen verstaan.
Tips voor bellen bij noodsituaties
- Maak direct kenbaar dat je slechthorend bent.
- Vertel in welke (nood)situatie je zit.
- Geef aan dat je de ander om bevestiging zult vragen in de vorm van ‘ja,ja’, zodat je weet dat je begrepen bent.
- Vraag eventueel ook of ze je terugbellen of sms’en om te laten weten dat ze je boodschap hebben begrepen.
Tips bij een aanschaf van een telefoon
- Er zijn verschillende vaste en mobiele telefoons op de markt, met en zonder inductiespoel (ringleiding). Voor CI-dragers moeten ze hoortoestel compatibel zijn.
- Op sommige telefoons zit een speciale volume knop.
- Vraag in een telefoonwinkel of u deze mag uitproberen.
- Vraag aan andere CI-gebruikers welk toestel zij gebruiken.
Voor de meeste geïmplanteerden is een normaal gesprek over de telefoon moeilijk en soms niet mogelijk, omdat het liplezen niet kan worden gemist. Het is wel mogelijk de telefoon te horen rinkelen en het verschil te horen tussen een bezettoon, een kiestoon of een stem die praat. Dus horen lukt wel, maar herkennen en/of verstaan blijft lastig. De groepen die nog het meeste kans maken op normaal 'telefoneren' zijn volwassenen die doof geworden zijn of dove kinderen die heel vroeg (< 3 jaar) geïmplanteerd zijn. Leren telefoneren met ringleiding of met een verbindingskabeltje van processor naar telefoon of met blue-tooth kan wel tot de mogelijkheden behoren.
Als u aan beide oren een hoortoestel draagt dan kunt u aan het niet-geopereerde oor het hoortoestel blijven dragen. Bij de revalidatie en afregeling wordt er rekening mee gehouden door de audioloog
Kinderen met een CI
Het wordt aangeraden steunframes te laten maken, waarmee het CI op de plaats kan blijven zitten. Voor hele kleine kinderen is dit lang niet altijd voldoende. Een haarband kan dan een oplossing zijn.
Ja, de meeste dove kinderen komen al vroeg in aanmerking voor een CI. Het maakt hierbij niet uit of de kinderen doof geboren zijn of horend geboren zijn en op jonge leeftijd doof worden. In Nederland krijgt 95% van de dove kinderen al op jonge leeftijd een of twee CI's. We zien de ontwikkeling dat steeds meer kinderen vroeg worden geïmplanteerd. Meestal vindt de operatie plaats rond het eerste levensjaar.
Kinderen die doof geboren worden en waarbij de hoorzenuwen niet goed ontwikkeld zijn hebben minder baat bij een CI. Onderzoek kan al heel snel na de geboorte plaatsvinden.
Behalve bij de CI-centra kunt u ook informatie vinden bij onder meer:
FODOK (De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen) is er voor ouders van dove kinderen, of die kinderen nou jong zijn of al ouder, een cochleair implantaat hebben of niet, wel of niet een extra handicap hebben. FODOK behartigt de belangen van dove kinderen en hun ouders en heeft een website met informatie over CI en kinderen: https://www.fodok.nl/informatie/ci/
In België is er een vereniging voor ouders en kinderen met een CI namelijk: VLOK-CI (Vlaamse Ouders van Kinderen met CI). Op hun website is eveneens informatie te vinden en onder andere ervaringsverhalen onder het kopje 'getuigenissen' http://www.vlok-ci.eu/index.php
In Nederland worden twee CI's vergoed als u door hersenvliesontsteking doof bent geworden. Mede dankzij de lobby van OPCI wordt sinds januari 2012 ook tweezijdige CI vergoed bij prelinguaal dove kinderen tot 5 jaar en onder bepaalde voorwaarden worden ook voor kinderen en jongeren tot 18 jaar twee cochleaire implantaten vergoed.
In de overige gevallen wordt slechts één CI vergoed. Een enkele keer maakt de ziektekostenverzekering een uitzondering, bijvoorbeeld wanneer iemand naast doof ook zeer slechtziend/blind is.
Lees hier meer over bilaterale implantatie
Horen met een CI
In principe niet, maar het kan gebeuren dat je CI gestoord wordt in de buurt van sterke radiozenders. Ook metaaldetectiepoortjes, bijvoorbeeld op vliegvelden, of in bepaalde winkels kunnen problemen geven. Als je je CI krijgt, ontvang je ook een pasje, dat je kan laten zien als je om de poortjes heen wilt lopen.
Het is bekend dat mensen met een CI heel erg moeten wennen aan de nieuw geluiden en die moeten leren plaatsen. Ook het feit dat geluiden een poos blijven “nazingen” is iets wat vaker voorkomt. Soms duurt het geruime tijd tot duidelijk wordt wat een bromtoon veroorzaakt. Dit kan zelfs de koelkast zijn in een andere ruimte, die soms zelfs niet door horenden wordt opgemerkt.
Het kan ook dat men na de operatie (tijdelijk) Tinnitus-achtige (bijvoorbeeld brom- of harde pieptonen) geluiden hoort. In de meeste gevallen gaat dit weer weg, echter niet altijd.
Nee. Tot nu toe heeft geen enkele doof geworden CI-gebruiker gezegd weer te horen als vroeger. Maar de laatste jaren is er op vlak van spraakverwerking enorm veel vooruitgang geboekt.
Iedereen heeft een unieke eerste ervaring met zijn of haar CI. De meeste gebruikers zeggen dat het geluid mettertijd verandert en elke dag beter wordt. Als u in het verleden al eens een gehoorapparaat gebruikt heeft, zal u met uw cochleair implantaat een geluidsverschil opmerken. Omdat uw hersenen wennen aan de nieuwe geluiden, wordt het nieuwe geluid bekend voor u en zal u op termijn nauwelijks meer weten hoe geluiden vroeger klonken. In het begin zou het kunnen dat u een wat “schrillere” geluidskwaliteit opmerkt, aangezien u erg hoge geluiden zal kunnen horen die u al een lange tijd niet meer gehoord heeft. Kinderen die een beperkt of helemaal geen gehoor hadden voor ze een CI kregen, lijken zeer snel aan het geluid te wennen. Uit studies blijkt dat hoe vroeger kinderen worden geïmplanteerd, hoe beter het resultaat en hoe meer kans op een normale spraak- en taalontwikkeling.
Als u de geluiden die u hoort na aanzetten van het apparaat, vervelend vindt, kunt u met de audioloog van het CI-centrum samenwerken tot het geluid verbetert.
Hoe goed u zal horen met een CI hangt ook gedeeltelijk af van uw eigen inzet en motivatie tijdens de revalidatie en thuis! Doordat de geluiden anders klinken, is kan het verstaan in het begin moeilijk zijn omdat opnieuw aangeleerd moet worden de geluiden te herkennen. Na enige tijd, variërend van enkele dagen tot enkele maanden, gaan de meeste mensen spraak min of meer verstaan. In rumoerige en galmende omgeving blijft het verstaan moeilijk. Als u weet dat de duizenden haarcellen in het oor zijn vervangen door enkele elektroden van de CI, dan is het begrijpelijk dat deze elektroden niet zo functioneren als de haarcellen.
Als u aan beide oren een hoortoestel draagt dan kunt u aan het niet-geopereerde oor het hoortoestel blijven dragen. Bij de revalidatie en afregeling wordt er rekening mee gehouden door de audioloog.
Dokter en ziekenhuis met een CI
Kankertumoren die niet operatief kunnen worden verwijderd, worden vaak bestraald al dan niet in combinatie met chemokuren. Bij bestraling (zoals kobaltbestraling of lineaire versnellers) loopt het cochleair implantaat alleen risico als het wordt blootgesteld aan directe bestraling.
Het is niet waarschijnlijk dat strooibestraling schade veroorzaakt. Bij wijze van voorzorg moeten de uitwendige onderdelen worden verwijderd en buiten de therapieruimte worden gehouden. Het CI-team moet worden ingelicht als CI-gebruikers bestraald moeten worden.
Tip! Laat uw behandelende arts contact opnemen met uw CI-arts om te achterhalen of u bij deze bestralingen het uitwendige gedeelte van uw spraakprocessor mag ophouden.
Tip! Zorg dat ook in geval van nood deze informatie bekend is, door dit bij uw SOS-informatie op te nemen of door stickers te (laten) plakken op uw medische dossiers en bijvoorbeeld in uw agenda.
Deze informatie geldt voor zover bij OPCI bekend is voor de diverse implantaten, maar wij adviseren u om voor de laatste stand van zaken contact op te nemen met uw eigen leverancier en met uw behandelende arts en CI-arts.
Bron: Erasmus MC-Rotterdam, NVV
Iemand met een CI mag nooit een MRI scan ondergaan zonder eerst advies te hebben ingewonnen van een arts van het CI-team. Met MRI moet voorzichtig worden omgegaan; het magnetische veld in MRI-scanners oefent kracht uit op alle magnetische materialen in de omgeving dus ook op een CI. Een MRI scanner kan het implantaat beschadigen of kan een negatief effect uitoefenen op het elektronisch of het magnetische gedeelte van het implantaat. Om dezelfde reden mag een CI-gebruiker niet in de buurt komen van een MRI scanner, onafhankelijk of die in gebruik is of niet.
Sinds medio 2014 claimen sommige firma’s dat hun nieuwe implantaten geschikt zijn om een MRI-scan mee te ondergaan, maar voor veruit de meeste implantaten geldt dat voordat u een MRI scan ondergaat, u de magneet moet laten verwijderen en eventueel andere maatregelen nodig zijn. Neem dus áltijd contact op met de arts van u CI-team, wanneer u een MRI-scan moet ondergaan.
Alle andere beeldvormende methoden zoals CT-scan, echo, PET-scan en röntgenfoto's kunnen overigens wél gecombineerd worden met een CI.
Verzekeringen
Vanuit de basisverzekering wordt de implantatie en de nazorg voor 1 implantaat volledig vergoed, mits de zorgverzekering een contract heeft met het betreffende ziekenhuis.
De CI-zorg valt onder medisch specialistische zorg. Het CI-team is verplicht nazorg te leveren. Het team controleert de instellingen, vervangt kapotte onderdelen, beantwoordt uw vragen en reserveert geld voor de vervanging van uw processor. Hiervoor dienen zij jaarlijks een rekening in bij uw zorgverzekeraar. Dit heeft consequenties voor uw Eigen Risico. Uw zorgverzekeraar zal het Eigen Risico, mits het nog niet verbruikt is met u verrekenen.
In 2015 bedraagt het Eigen Risico minimaal € 375,-. Dit is hoger wanneer je hebt gekozen voor een vrijwillig Eigen Risico.
Een tweede implantaat wordt alleen vergoed bij kinderen onder de 19 jaar of bij gehoorverlies na hersenvliesontsteking (in België: bij kinderen tot 12 jaar of tot 18 jaar na hersenvliesontsteking).
Uw CI-team zal u aanraden uw CI te verzekeren tegen schade, zoals diefstal en verlies. De premie van deze verzekering betaalt u zelf.
Batterijen en extra accu’s komen voor eigen rekening.
Aanvullende verzekeringen vergoeden niets op het gebied van CI.
In bijna alle CI-centra vindt een jaarlijkse evaluatie en soms controle bij de KNO-arts plaats. De jaarlijkse evaluatie heeft verscheidene doelen, nl:
- In een gesprek met de logopedist of audioloog wordt vastgelegd of er volgens uzelf iets veranderd is in het horen en wat die verandering is.
- Het functioneren van uw spraakprocessor wordt gecontroleerd en indien nodig onderdelen vervangen.
- Uw vaardigheid om spraak te verstaan wordt in sommige centra objectief gemeten.
- Het zorgt voor de opbouw van een budget voor vervanging van uw spraakprocessor na 5 jaar.
- Het maakt technische nazorg bij het optreden van storingen of het vervangen van onderdelen die vallen onder normale slijtage financieel mogelijk.
Uw CI-team ontvangt van uw zorgverzekeraar jaarlijks een nazorgtarief. Van dit bedrag kunnen zij geld reserveren voor het vervangen van de spraakprocessor en vervanging van kapotte onderdelen. Het CI-team ontvangt echter alleen dit nazorgtarief als u daadwerkelijk op de evaluatieafspraak bent verschenen. Om er zeker van te zijn dat kapotte onderdelen en uw spraakprocessor (na vijf jaar) vervangen kan worden is het van belang dat u op de jaarlijkse evaluatie aanwezig bent.
In overleg met de verzekeraars heeft het CI-centrum in Nijmegen deze jaarlijkse evaluatie veranderd (in 2015); een volwassene hoeft (indien er geen klachten zijn) een keer per 2 ½ jaar op controle te komen. Heeft u vragen of twijfelt u aan de instellingen dan kunt u altijd tussentijds contact met het CI-team opnemen.
Het tarief voor vervanging van de processor wordt door de zorgverzekeraar volledig vergoed, mits men zich houdt aan de gemaakte (meestal) jaarlijkse controleafspraken met de CI-centra.
Over het algemeen kan gesteld worden dat alle onderdelen van de processor door de CI centra worden vergoed. Alle centra hanteren de regel, dat als vervanging van een onderdeel nodig is door eigen nalatigheid, de gebruiker zelf opdraait voor de kosten. Batterijen worden nooit vergoed. Ook accu’s worden in de meeste gevallen niet vergoed. Tenzij de accu binnen de garantietermijn kapot gaat. In dat geval verstrekt de fabrikant een nieuwe accu.
Eventuele andere ondersteunende apparatuur, die naast of gekoppeld aan het CI wordt gebruikt, moet geregeld worden via de zorgverzekeraar. In zijn algemeenheid is het meest voor de hand liggend om bij het CI centrum waar u mee te maken heeft te informeren of het desbetreffende onderdeel vergoed wordt
Ja, het is sterk aan te raden uw processor te verzekeren tegen schade, zoals diefstal of verlies. Uw processor is een duur apparaat en om onderverzekering te voorkomen is het van belang dat u bij uw CI-team de waarde van uw processor opvraagt (afhankelijk van toestel en merk tussen de 7000 en 8500 euro).
Er zijn verschillende verzekeraars die een CI-processor verzekeren. De verzekeraars zijn bekend bij de CI-centra. Het is zinvol deze verzekeringen te vergelijken qua prijs en wat wel en niet vergoed wordt. De premie voor de verzekering betaalt u zelf. OPCI heeft hier ook een artikel over gepubliceerd (klik hier)
Kijk ook onder 'Moet ik zelf in de kosten bijdragen bij vervanging of reparatie van de processor?
In Nederland worden twee CI's vergoed als u door hersenvliesontsteking doof bent geworden. Mede dankzij de lobby van OPCI wordt sinds januari 2012 ook tweezijdige CI vergoed bij prelinguaal dove kinderen tot 5 jaar en onder bepaalde voorwaarden worden ook voor kinderen en jongeren tot 18 jaar twee cochleaire implantaten vergoed.
In de overige gevallen wordt slechts één CI vergoed. Een enkele keer maakt de ziektekostenverzekering een uitzondering, bijvoorbeeld wanneer iemand naast doof ook zeer slechtziend/blind is.