ABI

Als de gehoorzenuw beschadigd is, is een CI (Cochleair Implantaat) niet mogelijk. Dit is vaak het geval bij patiënten met de aandoening Neurofibromatosis type II (NF2). In zulke gevallen kan een Auditory Brainstem Implant (ABI) gebruikt worden. Een ABI is vrijwel gelijk aan een CI, maar de aansluiting vindt niet plaats op het slakkenhuis (cochlea) maar op de herstenstam.

Een CI-operatie kan tegenwoordig poliklinisch gedaan worden, maar bij een ABI-operatie komt hersenchirurgie kijken. De operatie en de opnametijd zullen dus vele malen langer zijn. Qua nazorg en revalidatie ligt een ABI gelijk aan een CI, al zullen de bereikte resultaten minder zijn en dient een patiënt zich hier goed bewust van te zijn.

Wereldwijd zijn er maar zo'n 1000 mensen geïmplanteerd met een ABI. Nederland zelf telt maar een handvol ABI-dragers.

ABI

Op internet was het een regelrechte hit: een filmpje van een 3-jarig jongetje die voor het eerst de stem van zijn vader hoort en enthousiast in het rond kijkt waar die stem vandaan komt. Het is een video van Grayson Clamp, een jongetje dat doof geboren is en nu dankzij een auditief implantaat in de hersenstam (Auditory Brainstem Implant) weer geluid kan horen. Het is voor het eerst dat in de Verenigde Staten een ABI bij een kind is geïmplanteerd.

Klik hier om de video te bekijken.