Verslag Ontmoetingsdag Stichting OPCI in ‘s Hertogenbosch 5 oktober 2024
Inrichting en welkom
Deze ontmoetingsdag vond plaats in De Verkadefabriek van ’s Hertogenbosch. Tegen half elf liep ik De Verkadefabriek binnen. Enkele vrijwilligers hadden de ruimte voor deze ontmoetingsdag al opgebouwd en de exposanten hadden hun tafels ingericht. Ook de inschrijftafel was gereed voor de ontvangst van onze bezoekers. Gaandeweg kwam het publiek binnen. In totaal waren er bijna 150 bezoekers.
Opening
Hennie Epping, voorzitter van OPCI, opende de dag om elf uur en vertelde allereerst dat OPCI een stichting was geworden. In het jaar 2005 werd OPCI opgericht voor slechthorenden en dove mensen die allemaal iets hadden met een cochleair implantaat. Omdat deze mensen een tijd bij verschillende organisaties waren, was er een versnippering van kennis over cochleaire implantaten. Om de verschillende kennis te bundelen werd OPCI opgericht, een platform van slechthorenden en dove mensen vanuit verschillende organisaties. De samenwerking met deze organisaties is blijven bestaan. Deze organisaties komen nog steeds met allerlei vragen over het CI naar OPCI, de centrale plek in Nederland voor alles wat betrekking heeft op Cochleaire Implantatie. Het platform OPCI was geen rechtspersoon, maar wilde zeker een rechtspersoon worden. Diverse bestuursvormen daarvoor waren onder de loep genomen, maar uiteindelijk koos OPCI voor een stichting. Die akte is in juli 2024 ondertekend, en vanaf dat moment is OPCI officieel een stichting. Het publiek was getuige van de onthulling van het nieuwe OPCI-logo.
Henk van Rees, secretaris van OPCI, vertelde over de activiteiten van Stichting OPCI, zoals voorlichting, belangenbehartiging en veel ruimte voor lotgenotencontact met onder andere vele kleinschalige huiskamerbijeenkomsten, waarin CI-dragers en kandidaat CI-dragers met elkaar in gesprek komen. Hij vertelt eveneens dat er op 8 maart 2025 weer een volgende contactdag in Nijkerk zal zijn. OPCI geeft ook periodieke visitaties van alle CI-teams. Visitatie wil zeggen dat zij beoordeeld worden door collega’s uit andere ziekenhuizen, kijken of de protocollen nageleefd worden, maar ook of er problemen zijn en of de organisatie goed in elkaar steekt. Daar levert OPCI een bijdrage aan.
OPCI bestaat volledig uit vrijwilligers. Op dit moment zijn er zeven vrijwilligers, maar men is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers omdat bij OPCI veel werk wordt verzet.
Thema
Het thema van deze dag was Muziek verbindt. Dit thema werd uitgewerkt door bilateraal CI-drager en docent/danser Dennis Massar aan de muziekacademie in Arnhem en Mirjam Stolk, muziektolk en bekend van het vertalen en zingen van vele liedjes in gebarentaal. Mirjam was zelf niet aanwezig, maar had speciaal voor deze ontmoetingsdag een mooie film voor OPCI gemaakt.
Behalve het thema Muziek verbindt werd er ook een hoorsimulator gepresenteerd door Maartje Hendrikse, wetenschappelijk onderzoeker in het Erasmus MC te Rotterdam.
Film van Mirjam Stolk
Mirjam Stolk is een tolk Nederlandse Gebarentaal, gespecialiseerd in het tolken van muziek en het vertaalproces. Zij werkt al 20 jaar. Ze vindt dat het visueel maken van muziek en dans een meerwaarde kan hebben voor dove en slechthorende mensen. Om dat te realiseren lette zij na het halen van haar diploma op in een zintuigprikkelend festival Sencity. Zij was ingezet bij de bands die daar optreden, om die toegankelijk te maken voor doof en slechthorend publiek. Op die manier was er een beetje ingerold, ze had enkele filmpjes geplaatst op YouTube. Alle passies waren bij elkaar: gebarentaal, muziek en dans en het werk als tolk.
In deze film legt Mirjam haar werkwijze uitvoerig uit, vooral met haar vertolking van het liedje Europapa van Joost Klein, waardoor zij nog meer bekendheid verwierf. Dat liedje en haar werkwijze zijn uitgebreid op de film te zien. Muziek in gebaren en het enthousiasme van Mirjam, maakte deze film erg leuk, de zaal werd enthousiast.
Virtual Reality Hoorsimulator
Wetenschappelijk onderzoeker Maartje Hendrikse en collega-onderzoekers in samenwerking met enkele ervaringsdeskundigen ontwerpen een Virtual Reality Hoorsimulator. Deze simulator is nog in ontwikkeling. Het doel van deze simulator is zorgen dat horende mensen beter rekening houden met slechthorendheid, tegen welke problemen slechthorenden aan lopen en tips te geven op welke manieren moeilijke situaties betere communicatie mogelijk is. Een ander doel is meer begrip van horenden voor hoe het is om hoortoestellen te gebruiken en ook ervaren hoe het is om te horen met een cochleair implantaat en wat de uitdagingen van CI-dragers zijn. Hiervoor worden voor hoortoestellen en voor CI’s aparte simulaties gemaakt. Maartje geeft uitleg hoe die simulaties worden onderzocht en gemaakt in verschillende luistersituaties.
Voor deze simulator zijn drie doelgroepen gedefinieerd: allereerst de naasten van slechthorenden, dus partners, familie en vrienden. Door ze slechthorendheid te laten ervaren, kunnen ze er beter rekening mee houden en hopen we dat er minder frustratie ontstaat. De tweede doelgroep zijn zorgverleners en onderwijspersoneel, in de hoop dat ze meer begrip krijgen en beter omgaan met hun slechthorende patiënten of leerlingen. En als derde: het algemene publiek.
Tot slot konden bezoekers vragen aan Maartje stellen. Daar werd veel gebruik van gemaakt.
Lunchpauze en gesprekshoekjes
Tijdens de lunchpauze kregen de deelnemers gelegenheid om langs de stands te lopen en informatie in te winnen bij de fabrikanten van CI’s of hulpmiddelen. En natuurlijk om een lange tijd met elkaar in gesprek te gaan.
Presentatie van Denis Massar
Dennis Massar, bilateraal CI-drager en docent dans in Arnhem, had op tweejarige leeftijd meningitis, waardoor hij doof werd en één CI kreeg. Dennis liet allereerst mensen uit het publiek vragen stellen. Daar werd veel gebruik van gemaakt. Daarna vertelde hij over zijn eigen ‘hoorreis’ en muziek.
Toen hij nog klein was deed hij als training al veel met muziek. Op elfjarige leeftijd zat hij op drumles, een belangrijke basis voor het muziekritme. Dat was het begin van al zijn muziekactiviteiten. Verder deed hij streetdance, was hij dj geweest, een cursus digitaal muziek te maken op een computer. Van dat laatste deed hij ook muzikale kennis op van: hoe zit muziek in elkaar? Welke maatsoorten zijn er? Ritmes? Waar bestaat muziek uit? Daardoor hoorde hij op de computer heel veel soorten instrumenten. Op zijn zestiende leeftijd begon hij met deze kennis met dansen. In 2021 begon hij op de ArtEz dansacademie in Arnhem, daar leerde hij behalve dansen ook verschillende soorten muziek. Dennis had met zijn verhaal de zaal enthousiast gemaakt voor muziek en dans.
Afsluiting
Henk van Rees gaf een dankwoord aan vrijwilliger Ingrid Cuppen en schrijftolk Davy de Bruin en aan alle aanwezigen. Hennie Epping sloot de bijeenkomst kort af.
Na afloop was er gelegenheid om nog even na te praten met een drankje of voor een laatste bezoek aan of een gesprekje met de standhouders.
Stichting OPCI kijkt hiermee terug op een zeer geslaagde dag.